Whitebeam logo

Katalitični pretvorniki za selektivno katalitsko redukcijo (SCR)

SCR catalytic converterTako kot vsi katalitični pretvorniki, so tudi katalizatorji za SCR sestavljeni iz podlage ali substrata, katalitične obloge in ohišja.

Namen substrata je zagotoviti površino za kemijske reakcije, ki se bodo odvijale, in usklajenost z zahtevami sistema glede padca tlaka. Dodatno je treba upoštevati, da kanali skozi substrat ne smejo biti premajhni, sicer jih lahko zamašijo pleve ali pepel. Whitebeam uporablja za podlage vrsto materialov, vključno s kovinsko folijo, steklenimi vlakni in ekstrudirano keramiko. Na voljo so tudi številne možnosti izbire gostote celic.

Na izbiro so katalitske obloge, odvisno od temperatur, v katerih mora potekati delovanje. Katalitska redukcija dušikovih oksidov NOx je mogoča pri temperaturah med 150 in 600oC pri določenih oblogah pa je potreben manjši temperaturni razpon, da se doseže dobra učinkovitost pretvorbe v kombinaciji s trajnostjo.

Za uporabo v drugih panogah (ne v avtomobilski) se od katalitičnih pretvornikov večinoma zahtevajo vzdržljivostne lastnosti, zato so zasnovani modularno. Razstavljivost omogoča, da se jih očisti in zamenja podlago. Vse to upoštevamo pri snovanju ohišij tudi v podjetju Whitebeam.