Whitebeam logo

Splošno o kuhanju z elektriko

ceramic honeycomb substratesVroči zrak, ki uhaja v okolje med kuhanjem, vsebuje snovi iz živil, pa tudi iz maščob in olj, s katerimi pripravljamo hrano. Nekatere od teh oddajajo značilne vonjave, druge zaznavamo kot paro ali dim. Del dima lahko pozneje kondenzira v mastne obloge iz trdih delcev v pečici in njeni bližnji okolici.

V živahni komercialni kuhinji je treba paro in dim imeti pogosto pod nadzorom, da bi dosegli te cilje:

♦  Bolj prijetno okolje za delo v kuhinji.
♦  Dober zrak v območju kjer so gostje, če je kuhinja odprta.
♦  Preprečiti je treba nabiranje maščobnih oblog, ki lahko škodljivo vplivajo na zdravje ali predstavljajo nevarnost za požar.
♦  Zmanjšati je treba neprijetne vonjave zunaj zgradbe.
♦  Preprečiti je treba mešanje okusov ene vrste živil z drugo.
♦  Omogočiti je treba delovanje kuhinje, ne da bi jo morali s posebnim sistemom ločiti od preostalih delov zgradbe.

V domačem gospodinjstvu so vonjave v kuhinji na splošno bolj sprejemljive, dim iz piroliznih samočistilnih pečic pa je vseeno lahko zelo neprijeten in celo nevaren.