Whitebeam logo

Kataliza emisij plinov, ki nastajajo med kUHANJEm

catalytic converterKatalitični pretvorniki zelo učinkovito oksidirajo večino organskih plinov in kondenzabilnih sestavin trdih delcev v dimu, ki nastaja ob kuhanju, saj jih razgradijo v ogljikov dioksid in vodo. Korist od tega je dvojna: izboljšujejo kakovost zraka, iz dima pa sproščajo toplotno energijo, ki bi sicer šla v nič.

Da je katalitični pretvornik lahko učinkovit, mora temperatura plina, ki gre skozenj, doseči vsaj 180°C (356F), zato je ta tehnologija najbolj primerna za zaprte kuhalne aparate, kot so pečice, zaprti žari, cvrtniki in ražnji. Najbolj priljubljeni so katalitični pretvorniki v napravah za komercialno pripravo hrane, v kombiniranih pečeh za hitro kuhanje, pečeh s tekočim trakom in pečeh za pice. V gospodinjstvih so pogosto vgrajeni v kakovostnejše pirolizne pečice s funkcijo samočiščenja, ker med ciklom čiščenja zmanjšajo neprijeten dim in vonjave.

Pri katalitičnih pretvornikih v kuhalnih napravah na kroženje plina, je nadvse pomembno, da je katalitska obloga čvrsto zasidrana v podlago, sicer se lahko začne luščiti in onesnažuje hrano.

Katalitični pretvornik naj bo obenem izdelan iz materialov, ki v okolju, polnem vlage, kakršno je v kuhalnih aparatih, ne rjavijo. Idealno bi bilo, če bi bil vgrajen na takem mestu, kjer ga je zaradi čiščenja mogoče zlahka odstraniti, če pa to ni mogoče, je pametno namestiti ločen, lahko dostopen filter za maščobe.

Kuhalne naprave, opremljene s katalitičnim pretvornikom, se sme čistiti samo z odobrenimi kemičnimi sredstvi, sicer se ga lahko poškoduje. Uporaba jedkih čistilnih snovi nikakor ni dovoljena.